29
Čvc
Kuřecí řízečky marinované v jogurtu se šťouchaným bramborem se slaninou, smažené na přepuštěném másle – recept
V dnešním receptu si ukážeme jedno z nejoblíbenějších českých jídel ale tentokrát malinko jinak. Použijeme totiž kuřecí prsa, která si přes noc necháme marinovat v kořeněném jogurtu. Maso nám tak nádherně zkřehne a dostane nevšední chuť. Já osobně nejsem favorit kuřecích řízků ale věřte mi, že v této úpravě vám zachutnají. Navíc je to ideální varianta na to, když chcete udělat řízečky pro více lidí.
- 250g kuřecích prsou – Kdo chce může použít zlaté kuře. Dá se běžně koupit a jeho chuť je o něco lepší než u klasického kuřete.
- 2 vejce
- 50g parmezánu – Já používám gran moravii, koupíte v pytlíčku už strouhanou.
- 100g slaniny – úplně skvělá je na to domácí slaninka od souseda 🙂
- Řecký jogurt 1 balení– Můžete použít kterýkoliv jogurt. Já osobně mám nejraději řecký protože je krásně hustý a na mase drží. Pozor, vždy musí být přírodní a tedy nesladký!!!
- 300g brambor
- 2 šalotky
- Přepuštěné máslo– Opravdu vyzkoušejte. Neznám lepší řízek než na přepuštěném másle. Lze vyrobit doma ale o tom až příště.
- Česnek
- Brambory
- Sůl, pepř
- Kuřecí prsa si nakrájíme na menší plátky a jemně poklepeme.
- Nakrájené maso smícháme s jogurtem, do kterého předtím přidáme 2 celá vejce, parmezán, sůl, pepř a česnek. Takto naložené maso necháme odstát, nejlépe přes noc.
- Maso vyjmeme z jogurtu a vložíme do strouhanky. Neosušujeme!! Na jogurt se strouhanka krásně nalepí. Nečekáme a hned smažíme na přepuštěném másle z obou stran dozlatova.
- Do rendlíku si dáme nakrájenou slaninu, kterou chvilku orestujeme a přidáme šalotku. Vše společně restujeme pár minut až šalotka „zpění“. Brambory uvaříme v osolené vodě, rozšťoucháme a smícháme s připravenou směsí.Jmenuje se to šťouchané brambory, tak při šťouchání pozor. Rozdíl mezi kaší a šťouchaným je asi 30 vteřin 🙂
- Řízečky osušíme papírovou utěrkou a ihned podáváme společně se šťouchaným brambůrkem.